Följ med på vår längsta kryssning på Göta kanal med M/S Diana. Hela sträckan upplevs i dagsljus!
Från 28 550 kr
Stora Sverigeresan »Vår klassiska resa på Göta kanal med M/S Juno har upprätthållits sedan rederiet grundades 1869.
Från 18 570 kr
Klassiska kanalresan »Upplev Göta kanals höjdpunkter under tre dagar ombord M/S Wilhelm Tham.
Från 11 730 kr
Göta kanals pärlor »Under två dagar färdas vi längs Göta kanals vackra Östgötadel och övernattar vid Bergs slussar.
Från 6235 kr
Lilla kanalresan »Nyckelordet för våra kryssningar på Göta kanal är njutning. Här finns inga måsten. Stäng av mobilen och njut av stillheten, sällskapet och kulinariska upplevelser.
Livet ombord »Vi färdas genom Sveriges vackra landskap – genom slussar och över akvedukter. Vi besöker sevärdheter som Klosterkyrkan i Vadstena, Kanalmuseet i Trollhättan och Läckö slott.
Längs färdvägen »Här har vi sammanställt lite tips och information som kan vara bra inför planeringen av din kryssning - allt ifrån kartor och ombordstigning till klädkoder och utflykter.
Inför resan »Göta kanal är ett av Sveriges största byggnadsprojekt genom tiderna. Kanalen är 190 kilometer lång och har 58 slussar. 87 kilometer av kanalen är handgrävd.
Om Göta kanal »Göteborg – Stockholm:
Dag 2 Motala
Se dagsprogrammet i omvänd riktning
Göteborg, som ligger på vackra västkusten vid Göta älvs mynning, är Sveriges näst största stad och femte största stad i Norden. Flera av våra kanalkryssningar börjar eller avslutas vid Packhuskajen 10, där Stora Tullhuset från 1867 är beläget. Här i denna byggnad finns bl.a. Casino Cosmopol.
Vi besöker Kanalmuseet i Trollhättan, museet är inrymt i en vacker byggnad från 1893. Här berättas den intressanta historien om Trollhätte kanal och de gamla slussarna både med hjälp av en utställning och i en lättöverskådlig film. Det finns även möjlighet att promenera i det idylliska slussområdet med de gamla 1800-talsslussarna. Den imponerande slusstrappan vid Trollhättan har fyra slussar och en fallhöjd på 32 meter. Här finns tre parallella slussleder, varav endast den största (från 1916) fortfarande är i bruk.
På en udde i Vänern ligger den gamla biskopsborgen Läckö slott som grundades 1298. Under mitten av 1600-talet gjordes slottet om i barockens anda. Efter att ha stått tomt i 150 år upplever slottet nu en ny renässans med ett rikt kulturliv. Stort arbete har gjorts för att återställa slottet i sin forna glans. På Stora Sverigeresan får du en guidad visning av slottet och utställningarna (mycket trappor), ca 1 km promenad.
Vid Sjötorp börjar alternativt avslutas Göta kanal, som består av 58 små slussar. Slussystemet i Sjötorp har totalt åtta slussar och här finns även en välbevarad varvsmiljö. Reser du med Stora Sverigeresan eller Klassiska kanalresan från Stockholm eller Göta kanals pärlor från Norsholm så ingår det ett besök på Sjötorps Kanalmuseum. Här kan du bland annat beskåda bilder av Sjötorp från förr, interiörer från gamla båtar och ta del av Göta kanals spännande historia. Här får du också se var Vänerns alla vrak ligger begravda.
Vi passerar en serie av fyra olika slussystem i mycket vackra omgivningar. År 1822 invigdes västgötadelen av Göta kanal vid Hajstorp. Här finns Kanalingenjörens villa och den gamla smedjan. På kryssningen Göta kanals pärlor i riktning från Mariestad kan du följa med båtens kryssningsvärd på en guidad promenad längs med slussarna. Natthamn i Hajstorp för Stora Sverigeresan.
Vid Vätterns västra strand passerar vi Karlsborg. På Klassiska kanalresan besöker vi Karlsborgs fästning, som byggdes 1819–1909 på initiativ av Baltzar von Platen. Tanken var att fästningen vid krig skulle fungera som rikets reservhuvudstad dit kungafamilj, regering, guldreserv och kronjuveler skulle kunna flyttas till säkerhet. Här får vi vara med om en intressant guidning av fästningen och den vackra Garnisonskyrkan.
Motala ritades av Baltzar von Platen och brukar kallas ”Göta kanals huvudstad”. Här anlade han 1822 Motala Werkstad, av många ansett som den svenska industrins vagga och här har även AB Göta Kanalbolag sitt huvudkontor.
På Stora Sverigeresan och Göta kanals pärlor besöker vi Motala Motormuseum. Här kan du beskåda en omfattande samling av bilar och motorcyklar i tidstrogna miljöer samt radioapparater, leksaker, vardagsföremål, kuriosa med mera.
I Motala påbörjas alternativt avslutas Lilla kanalresan.
Vreta kloster var Sveriges första nunnekloster och daterar från ca år 1100. Dess betydelse kom senare att överglänsas av den heliga Birgittas kloster i Vadstena. Den bevarade kyrkan är en av vårt lands mest intressanta med många vackra medeltida klenoder. Idag fungerar Vreta kyrka som församlingskyrka och är därför inte alltid öppen för visning.
På Klassiska kanalresan och Stora Sverigeresan har du möjlighet att få en guidad tur med båtens kryssningsvärd till klosterruinen och kyrkan, ca 3 km. Du kan även promenera på egen hand längs kanalen eller ta ett dopp i sjön Roxen.
Carl Johans slusstrappa vid sjön Roxen är med sina sju sammankopplade slussar kanalens längsta slusstrappa. Slusstrappan sänker eller lyfter båten 18,8 m.
På Stora Sverigeresan från Stockholm lägger båten till för natten vid nedersta slussen.
Slussen i Norsholm reglerar nivån i Roxen. Här korsas kanalen av järnvägslinjen mellan Stockholm och Malmö. Kryssningen Göta kanals pärlor med M/S Wilhelm Tham avslutas alternativt påbörjas i Norsholm.
Den idylliska staden Söderköping grundades i början av 1200-talet och var under Hansatiden mycket betydelsefull. Söderköping har dessutom en lång och intressant historia som kurort. Idag är staden även känd för sina glasscaféer. I Söderköping påbörjas alternativt avslutas resan Lilla kanalresan.
Mälaren är Sveriges tredje största sjö och ligger 0,3 meter över havet. På vikingatiden var Mälaren ännu inte en sjö, utan en del av Östersjön. Här kunde båtar segla långt in i Sverige och de många städer som låg längs med kusten. Detta gjorde Mälaren till en mycket viktig handelsrutt. Runt 1200-talet hade Mälarens mynning krympt och blivit så grund att man var tvungen att dra båtarna över grundet. Det var omkring den tiden som Sveriges huvudstad Stockholm grundades just på den plats där alla båtar var tvungna att passera. Vid Mälaren finner du två av UNESCOs världsarv – kungaparets residens Drottningholms slott och Birka Vikingastaden.
På Klassiska kanalresan och Stora Sverigeresan (med riktning från Göteborg) gör vi ett stopp vid Birka Vikingastaden. Birka ligger på Björkö och brukar kallas för Sveriges första stad. Här fanns en betydelsefull hamn för internationell handel och sjöfart. Staden var i bruk under ca 250 år och övergavs strax före år 1000. Birka finns med på Unescos världsarvslista. Vi får en guidad tur runt på ön (ca 3 km i kuperad terräng) och besöker även öns vikingamuseum.
Drottningholms slott ritades efter franska förebilder av arkitekten Nicodemus Tessin den äldre på uppdrag av drottning Hedvig Eleonora. Det är Sveriges bäst bevarade kungliga slott från 1600-talet och är sedan 1981 kungaparets hem. Drottningholms slott finns med på UNESCOs världsarvslista. Slottet passeras i mån av tid.
I Sveriges huvudstad Stockholm påbörjas alternativt avslutas de två kryssningarna Stora Sverigeresan och Klassiska kanalresan.