Dagsprogram

Göta kanals pärlor – en kryssning längs de vackraste delarna av Göta kanal

Stockholm/Norsholm -> Mariestad/Göteborg

höjdpunkter

Natthamnar

Norsholm–Mariestad:
Dag 1: Borensberg
Dag 2: Hajstorp

Se dagsprogrammet i omvänd riktning

Gå tillbaka till kryssningen

 1. 1

  Boka busstransfer från Stockholm

  Buss till Norsholm avgår från Radisson Blu Royal Viking Hotel, Vasagatan 1 (bredvid Centralstationen och Cityterminalen). Busstransfer från Stockholm till Norsholm ingår inte i resans pris. Du bokar den som ett tillval i samband med att du bokar din resa. För övriga tåg- och bussanslutningar till Norsholm, se www.sj.se

 2. 2

  Norsholms sluss

  Slussen i Norsholm reglerar nivån i Roxen. Här korsas kanalen av järnvägslinjen mellan Stockholm och Malmö. Kryssningen Göta kanals pärlor med M/S Wilhelm Tham avslutas alternativt påbörjas i Norsholm.

 3. 3

  Sjön Roxen

  Vi färdas över sjön Roxen, som är belägen 33 meter över havet.

 4. 4

  Berg (Carl Johan)

  Carl Johans slusstrappa är med sina sju sammankopplade slussar kanalens längsta. Slusstrappan lyfter båten 18,8 meter mellan Roxen och Bergs gästhamn. Tillsammans med båtens kryssningsvärd promenerar vi till Vreta klosterruin och kyrkan (ca 3 km). Alternativt kan man promenera på egen hand längs kanalen eller passa på att ta ett dopp i Roxen. Vreta kloster var Sveriges första nunnekloster och daterar från ca år 1100. Dess betydelse kom senare att överglänsas av den heliga Birgittas kloster i Vadstena. Den bevarade kyrkan är en av vårt lands mest intressanta med många vackra medeltida klenoder. Idag fungerar den som församlingskyrka och är därför inte alltid öppen för visning.

 5. 5

  Berg (Heda)

  Här passerar vi den sista av sammanlagt 15 slussar i Bergs slussystem.

 6. 6

  Ljungsbro akvedukt

  I Ljungsbro passerar vi en av resans två akvedukter. Akvedukten i Ljungsbro byggdes 1970. Kanalen passerar över bilvägen så att du kan titta ner på bilarna medan båten passerar.

 7. 7

  Kungs Norrby, Akvedukt

  Akvedukten vid Kungs Norrby byggdes 1993 och vi passerar här över riksväg 36. För många är det en mäktig upplevelse att stå på däck och titta ner medan båten passerar på kanalen över bilarna.

 8. 8

  Borensberg

  Vid Borensberg finns en handmanövrerad sluss. I närheten av slussen ligger det välkända Göta Hotell (byggt 1908) och lusthuset i den så kallade Västanåkröken (även kallad för styrmans fasa).

 1. 1

  Sjön Boren

  Vi glider sakta fram över sjön Boren, belägen 73 meter över havet.

 2. 2

  Borenshult

  Slusstrappan i Borenshult är kanalens näst största med fem sammankopplade slussar och en nivåskillnad på 15,3 meter. Här kan man ibland höra näktergalen sjunga.

 3. 3

  Motala

  Motala ritades av Baltzar von Platen och brukar kallas ”Göta kanals huvudstad”. Här anlade han 1822 Motala Werkstad, av många ansett som den svenska industrins vagga och här har även AB Göta Kanalbolag sitt huvudkontor.

  Stora Sverigeresan och Göta kanals pärlor besöker vi Motala Motormuseum. Här kan du beskåda en omfattande samling av bilar och motorcyklar i tidstrogna miljöer samt radioapparater, leksaker, vardagsföremål, kuriosa med mera.

  I Motala påbörjas alternativt avslutas Lilla kanalresan.

 4. 4

  Sjön Vättern

  Med en längd på 135 km och en bredd på 31 km är Vättern är Sveriges näst största sjö, belägen 89 meter över havet. Sjön är ovanligt djup och har klart vatten.

 5. 5

  Karlsborg

  Vid Vätterns västra strand passerar vi Karlsborg. På Klassiska kanalresan besöker vi Karlsborgs fästning, som byggdes 1819–1909 på initiativ av Baltzar von Platen. Tanken var att fästningen vid krig skulle fungera som rikets reservhuvudstad dit kungafamilj, regering, guldreserv och kronjuveler skulle kunna flyttas till säkerhet. Här får vi vara med om en intressant guidning av fästningen och den vackra Garnisonskyrkan.

 6. 6

  Forsviks bruk

  I Forsvik finns en av landets mest intressanta bruksmiljöer. I sexhundra år har det smitts järn, sågats brädor och malts mjöl här. I den vackra och unika miljön finns historiska byggnader för klensmedja, metallgjuteri och ett träsliperi för tillverkning av pappersmassa. Spännande utställningar berättar om metallhantverk, teknik och livet i ett brukssamhälle. Under vår kryssning Göta kanals pärlor får du följa med på en intressant guidad tur.

  Om vi har tur finns hjulångaren Eric Nordevall II i hamnen. Det är en fullskalekopia av hjulångaren Eric Nordevall, som var ett av Sveriges första maskindrivna fartyg. Hjulångaren byggdes 1836, men 20 år senare sjönk den i Vättern och återupptäcktes 1980 på 45 meters djup. Eric Nordevall II sjösattes 2009 och gjorde sin jungfruresa 2011.

 7. 7

  Forsviks sluss

  Forsvik har en mycket intressant brukshistoria. Här finns även Göta kanals äldsta sluss från 1813. Den imponerande järnbron är från samma år. I slussen möts vi ibland med blommor och sång av den religiösa familjen Kindbom. En återkommande och uppskattad tradition.

 8. 8

  Sjön Viken

  Den trolska sjön Viken (91,8 meter över havet) fungerar som vattenmagasin för kanalens västra del. Vi styr genom två av kanalens smalaste passager - Spetsnäskanalen och Billströmmen. Båda trädbeklädda och omgivna av små näckrosfyllda småsjöar.

 9. 9

  Tåtorp

  Vid Tåtorp finns en av Göta kanals två bevarade handmanövrerade slussar.

 10. 10

  Bergkanalen

  Bergkanalen grävdes 1930-1933 för att räta ut en skarp kurva i kanalen.

 11. 11

  Obelisken

  Den grävda kanalens högsta punkt (91,5 meter över havet) markeras här av en obelisk.

 12. 12

  Töreboda

  I Töreboda korsas kanalen av järnvägen mellan Göteborg och Stockholm. Här presenterar man även stolt Lina, Sveriges minsta färja, som trafikerar Göta kanal på tvären.

 13. 13

  Hajstorp

  I Hajstorp finns fyra slussar. 1822 invigdes västgötadelen av Göta kanal i Hajstorp. Här finns även Kanalingenjörens villa och den gamla smedjan. Natthamn vid slussen.

 1. 1

  Godhögen & Hajstorp slussar

  Vi passerar en serie av fyra olika slussystem i mycket vackra omgivningar. År 1822 invigdes västgötadelen av Göta kanal vid Hajstorp. Här finns Kanalingenjörens villa och den gamla smedjan. På kryssningen Göta kanals pärlor i riktning från Mariestad kan du följa med båtens kryssningsvärd på en guidad promenad längs med slussarna. Natthamn i Hajstorp för Stora Sverigeresan.

 2. 2

  Sjötorp

  Vid Sjötorp börjar alternativt avslutas Göta kanal, som består av 58 små slussar. Slussystemet i Sjötorp har totalt åtta slussar och här finns även en välbevarad varvsmiljö. Reser du med Stora Sverigeresan eller Klassiska kanalresan från Stockholm eller Göta kanals pärlor från Norsholm så ingår det ett besök på Sjötorps Kanalmuseum. Här kan du bland annat beskåda bilder av Sjötorp från förr, interiörer från gamla båtar och ta del av Göta kanals spännande historia. Här får du också se var Vänerns alla vrak ligger begravda.

 3. 3

  Vänern

  Vänern är Sveriges största sjö, belägen 44 meter över havet. Sjön är även Europas tredje största sjö, efter Ladoga och Onega i Ryssland. Vi färdas genom Vänerns vackra sydöstra skärgård.

 4. 4

  Mariestad

  Vår kryssning Göta kanals pärlor påbörjas alternativt avslutas i sjöstaden Mariestad vid Vänern. Gamla Stan i Mariestad är en av Sveriges vackraste och bäst bevarade trästäder. Den mäktiga domkyrkans höga torn syns både till land och till sjöss.

 5. 5

  Boka busstransfer till Göteborg

  Buss ankommer till Göteborg vid Clarion Hotel Post, Drottningtorget, som ligger vid Göteborgs Centralstation. Busstransfer till Göteborg från Mariestad ingår inte i resans pris. Du förbokar den i samband med att du bokar din resa. För övriga tåg- och bussanslutningar från Mariestad, se www.sj.se