Dagsprogram

Lilla kanalresan – längs Göta kanal

Söderköping -> Motala

höjdpunkter

Natthamn

Bergs slussar

Se dagsprogrammet i omvänd riktning

Gå tillbaka till kryssningen

 1. 1

  Söderköping

  Den idylliska staden Söderköping grundades i början av 1200-talet och var under Hansatiden mycket betydelsefull. Söderköping har dessutom en lång och intressant historia som kurort. Idag är staden även känd för sina glasscaféer. I Söderköping påbörjas alternativt avslutas resan Lilla kanalresan.

 2. 2

  Carlsborg-Mariehov-Duvkullen

  Längs en sträcka på cirka två kilometer passerar vi åtta slussar.

 3. 3

  Norsholms sluss

  Slussen i Norsholm reglerar nivån i Roxen. Här korsas kanalen av järnvägslinjen mellan Stockholm och Malmö. Kryssningen Göta kanals pärlor med M/S Wilhelm Tham avslutas alternativt påbörjas i Norsholm.

 4. 4

  Sjön Roxen

  Vi färdas över sjön Roxen, som är belägen 33 meter över havet.

 5. 5

  Runstorp

  På Lilla kanalresan besöker vi ett säteri från stormaktstiden. Ägarna Louise och Eddie Uggla visar oss runt i stora huset med gustaviansk salong och intressant bibliotek, samt berättar anekdoter ur säteriets historia. Runstorp säteri är inte öppet för allmänheten, utan visas exklusivt för oss.

 6. 6

  Berg, Carl Johans slusstrappa

  Carl Johans slusstrappa vid sjön Roxen är med sina sju sammankopplade slussar kanalens längsta slusstrappa. Slusstrappan sänker eller lyfter båten 18,8 m.

  Stora Sverigeresan från Stockholm lägger båten till för natten vid nedersta slussen.

 7. 7

  Bergs slussar

  Bergs slussar ligger norr om Linköping. Hela slussystemet består av totalt 15 slussar och är sammankopplat med sjön Roxen. Tillsammans kallas Bergs slussar för "det stora lyftet", då båtarna som passerar antingen lyfts eller sänks sammanlagt 28,8 meter.

 1. 3

  Vreta kloster

  Vreta kloster var Sveriges första nunnekloster och daterar från ca år 1100. Dess betydelse kom senare att överglänsas av den heliga Birgittas kloster i Vadstena. Den bevarade kyrkan är en av vårt lands mest intressanta med många vackra medeltida klenoder. Idag fungerar Vreta kyrka som församlingskyrka och är därför inte alltid öppen för visning.

  Klassiska kanalresan och Stora Sverigeresan har du möjlighet att få en guidad tur med båtens kryssningsvärd till klosterruinen och kyrkan, ca 3 km. Du kan även promenera på egen hand längs kanalen eller ta ett dopp i sjön Roxen.

 2. 4

  Långkanalen

  Vi färdas utan slussning 20 km genom den vackra Östgötanaturen och passerar två akvedukter, åtta broar, Brunneby ägor och Ljungs slott (Axel von Fersen d.ä.)

 3. 5

  Ljungsbro akvedukt

  I Ljungsbro passerar vi en av resans två akvedukter. Akvedukten i Ljungsbro byggdes 1970. Kanalen passerar över bilvägen så att du kan titta ner på bilarna medan båten passerar.

 4. 6

  Kungs Norrby, Akvedukt

  Akvedukten vid Kungs Norrby byggdes 1993 och vi passerar här över riksväg 36. För många är det en mäktig upplevelse att stå på däck och titta ner medan båten passerar på kanalen över bilarna.

 5. 7

  Borensberg

  Vid Borensberg finns en handmanövrerad sluss. I närheten av slussen ligger det välkända Göta Hotell (byggt 1908) och lusthuset i den så kallade Västanåkröken (även kallad för styrmans fasa).

 6. 8

  Sjön Boren

  Vi glider sakta fram över sjön Boren, belägen 73 meter över havet.

 7. 9

  Borenshult

  Slusstrappan i Borenshult är kanalens näst största med fem sammankopplade slussar och en nivåskillnad på 15,3 meter. Här kan man ibland höra näktergalen sjunga.

 8. 10

  Motala

  Motala ritades av Baltzar von Platen och brukar kallas ”Göta kanals huvudstad”. Här anlade han 1822 Motala Werkstad, av många ansett som den svenska industrins vagga och här har även AB Göta Kanalbolag sitt huvudkontor.

  Stora Sverigeresan och Göta kanals pärlor besöker vi Motala Motormuseum. Här kan du beskåda en omfattande samling av bilar och motorcyklar i tidstrogna miljöer samt radioapparater, leksaker, vardagsföremål, kuriosa med mera.

  I Motala påbörjas alternativt avslutas Lilla kanalresan.